Läs mer om oss och

BAKGRUNDEN TILL ROBIN HOODS DJURSJUKHUS

“Varför lägger ni inte femtusen kronor per medlem och startar ett eller flera egna djursjukhus?”

Denna fråga slängde Alexander ut i ett inlägg i en facebook-grupp med nästan 20 000 medlemmar. Gruppen hade bildats för att väcka opinion om de kraftigt ökande veterinärpriserna i Sverige. Inlägget fick stor uppmärksamhet och delades över 600 gånger och det var faktiskt det som blev startskottet för Robin Hoods Djursjukhus.

Allt började dock ett par veckor tidigare,  i mitten på december 2017.  Det var då vi blev medvetna om att ett djursjukhus ville ha 5 600 kronor för att avliva en liten toy-pudeltik.  Priset var inklusive jourtillägg eftersom klockan var över sju på kvällen.

Denna händelse ledde till att vi började söka information om vad det är som händer i veterinärbranschen. På så vis hamnade vi i ovan nämnda grupp och det var bland annat där vi förstod vilka stora problem de höga priserna för djursjukvård hade skapat och fortsätter att skapa för djurägare.

Vi läste och hörde mycket om arga och förtvivlade människor som berättade om sina upplevelser av dyra veterinärräkningar och försäkringar som inte räcker till.

Vår uppfattning om läget i veterinärbranschen är att möjligheten att ta sina djur till veterinären har börjat bli ett privilegium för de med höga inkomster. Vad är då anledningarna till de ökande priserna för veterinärvård? Vad är det som har hänt, hur har det blivit så här?

Vi fann att priserna började öka kraftigt för sju, åtta år sedan. Detta var i samma veva som riskkapitalbolag började köpa upp djursjukhus/kliniker över hela Sverige.  Idag har de två största aktörerna tillsammans köpt upp över 90% av landets kliniker.

På de kliniker som drivs av de stora bolagen har man en del förklaringar till de kraftiga prisökningarna,  till exempel den att vi djurägare kräver allt mer avancerad vård för våra husdjur. Det må så vara men det kan knappast vara hela förklaringen.

När det gäller försäkringar så är det idag ingen garanti att man med en sådan har råd med den vård djuret är i behov av.  Priserna på djurförsäkringar har ökat i takt med djurklinikernas prishöjningar. Detta innebär att många idag betalar höga premier för sina djurförsäkringar plus att man tvingas betala både en fast och en rörlig självrisk vid skada eller sjukdom.

Vi tycker att premierna på djurförsäkringar är ett lika stort problem som de höga priserna på själva vården. Ju mer vi hittade om försäkringar desto mer insåg vi att det även här behövs något bättre för Sveriges djurägare.

När verksamheten är igång på Robin Hood kommer vi att introducera Robin Hoods egen försäkring som vi  kallar Medlemsservice (MS). Med MS ger vi djurägarna ett betydligt bättre skydd än de försäkringar som finns idag.

Du kan läsa mer om vår egen försäkring på sidan “Medlemsservice”.

Vad har hänt med priserna i övriga Europa, ser det likadant ut där? Vi har funnit att det är billigare i både Norge, Danmark och Finland. I södra Europa, bland annat i Tyskland, Nederländerna, Tjeckien, Frankrike och Spanien betalar man mellan tio och trettio procent av de priser som gäller  här i Sverige.

Även om man räknar in sådant som moms och att man som veterinär i dessa länder tjänar på att sälja mediciner är skillnaden orimligt stor. Vissa menar att djursjukvården i södra Europa är betydligt sämre än här men det stämmer absolut inte enligt många andra.

Ett tydligt tecken på det är att många djurägare väljer att åka till, bland annat, Tyskland, Tjeckien, Finland eller Danmark för att behandla sina djur. Vi vill göra det möjligt för de djurägarna att få tillgång till kvalitativ djursjukvård utan att åka till ett annat land.

Vi insåg ganska snabbt att problemet med ökande priser var otroligt stort och att många efterlyste en förändring. Vi startade då intressegruppen Robin Hoods Djursjukhus för att lite närmare undersöka hur stort intresset egentligen var för idén om djurägarfinansierade djursjukhus.

Svaret fick vi omedelbart – det var STORT. Med detta som morot  bestämde vi oss för att jobba vidare med projektet så länge vi upplevde att intresset fanns kvar. Det visade sig att det inte bara fanns kvar, det växte hela tiden. Idag är vi redo för nästa steg och beredda att sätta igång byggandet av det första sjukhuset.

Ibland frågar någon varför vi tog namnet Robin Hoods Djursjukhus. En av oss slängde ur sig namnet och när vi tänkt några minuter kände vi att det passade våra tankar och visioner perfekt. De flesta vet ju vad Robin Hoods motto var, ”han tog från de rika och gav till de fattiga”. Med glimten i ögat kan man säga att det är precis det vi vill göra. Men, det finns samtidigt ett allvar i den tanken. Vi vill slopa vinstutdelningar till riskkapitalister för att göra det möjligt även för den med låg inkomst  att ha råd att ta sina djur till veterinären.

Robin Hoods Djursjukhus Non Profit Sverige AB är och kommer att förbli ett aktiebolag utan vinstutdelningar till aktieägare. Vinster i form av billigare djursjukvård för medlemmar är de enda vinster som kommer att vara möjliga i vår verksamhet.

Vi kommer framöver att starta fonden Robin Hoods Minnesfond – till minne av Chica eftersom vi vill göra så mycket vi kan för att hjälpa  medellösa sjuka och skadade djur. Chica är namnet på den lilla toypudeln vars död blev startskottet till projektet Robin Hood.

Ideella djurhjälpsorganisationer och mindre bemedlade privatpersoner kommer att kunna ansöka om bidrag ur Robin Hoods minnesfond. Bidrag ur fonden kommer att ges i form av vård på Robin Hoods Djursjukhus.

Vi kommer att avsätta 10% av bruttoinkomsterna från Medlemsservice till Robin Hoods Minnesfond.

Det här var lite om bakgrunden till varför vi startade projektet med ett medlemsfinansierat djursjukhus och om våra tankar och visioner för framtiden. Lite om hur vi vill att Robin Hood ska underlätta för landets djurägare när deras djur är i behov av sjukvård.

Vi hoppas att ni känner er redo att tillsammans med oss förändra djursjukvården i Sverige. Vi är säkra på att vi tillsammans kan göra detta möjligt.

Robin Hoods Djursjukhus Non Profit 

–  Vi gör det tillsammans  –

RHDLogga_NY_Icon

Djurägare och djurvänner - nu är det dags att vi visar att om man vill kan man göra skillnad;

Robin Hoods Djursjukhus Non Profit Sverige AB
- Vi gör det tillsammans -

Copyright by Robin Hoods Djursjukhus 2018. Hemsida och webbhotell sponsrad av Varbergs Webbyrå - Webbdesign sponsrad av Verkland & Sjögren Reklambyrå